Ajankohtaista

Perhetyöntekijän avoin toimi

 

Terhokodissa hoidetaan vaikeasti sairaita, kuolemaa lähestyviä ihmisiä ja tuetaan koko perhettä. Haemme moniammatilliseen joukkoomme perhetyön osaajaa vahvistamaan palvelun saatavuutta.

 

Perhetyöntekijältä edellytämme perheterapian, kriisityön tai muuta soveltuvaa koulutusta. Sairaanhoitajan koulutus katsotaan eduksi.

Arvostamme käytännön kokemusta vanhemman kuolemaan liittyvään tukeen lapsille ja nuorille.

 

Tarjoamme ainutlaatuisen työtehtävän lisäksi perehdytyksen työhön ja työnohjauksen tehtävään valitulle.

 

Työaikaa ja työvuoroja voidaan suunnitella yksilöllisten toiveiden mukaisesti.  Palkkaus määräytyy tehtävään valittavan henkilön koulutuksen ja työkokemuksen mukaan.

 

Tehtävässä edellytetään tartuntatautilain 48 §:n mukaista rokotussuojaa sekä 48a §:n mukaista koronarokotussuojaa.

 

Haku päättyy 31.3.2022.

Tehtävää koskevat tiedustelut ja vapaamuotoiset hakemukset pyydetään lähettämään sähköpostilla osoitteeseen mirjasisko.anttonen@terho.fi (ylihoitaja).

 

SAIRAANHOITAJAN AVOIN TOIMI

Terhokoti hakee sairaanhoitajaa vakituiseen työsuhteeseen. Terhokodissa hoidetaan vaikeasti sairaita, kuolemaa lähestyviä ihmisiä ja tuetaan koko perhettä. Sairaanhoitajien ja lähihoitajien lisäksi moniammatillisessa työyhteisössä toimii palliatiiviseen lääketieteeseen erikoistuneet lääkärit ja joukko erityistyöntekijöitä. Lisäksi vapaaehtoiset antavat kiireetöntä aikaa potilaan ja läheisten tueksi.   

Sairaanhoitajalta odotetaan vahvaa kiinnostusta ja motivaatiota hoitaa kuolevia potilaita. Tarjoamme perehdytyksen työhön, työnohjauksen ja vankkumattoman tuen oppimiseen uudelle työntekijälle. Hakijalle on eduksi kokemus palliatiivisesta hoidosta ja saattohoidosta. Työ on jaksotyötä, johon sisältyy ilta-, viikonloppu- ja yötyötä. Työvuorotoiveet pyritään ottamaan huomioon.  

Palkkaus määräytyy Terveyspalvelualan työehtosopimuksen mukaisesti. 

 

Haku päättyy 15.2.2022 

Tehtävää koskevat tiedustelut ja vapaamuotoiset hakemukset pyydetään lähettämään sähköpostilla osoitteeseen mirjasisko.anttonen@terho.fi

Vierailuohjeet

Covid19-epidemian vuoksi Terhokodissa on  vierailurajoituksia potilaiden ja henkilökunnan turvallisuuden takaamiseksi.

 

Ethän tule vierailulle, mikäli sinulla on koronavirusinfektioon sopivia oireita (nuha, kurkkukipu, yskä, kuume, vatsaoireet). Suosittelemme harkitsemaan vierailun lykkäämistä myös, mikäli samassa taloudessa asuvalla on flunssaoireita. Ethän tule vierailemaan, jos tiedät altistuneesi koronavirukselle.

 

 

Vierailuaika on klo 10-19 päivittäin. Suosittelemme mahdollisimman lyhyitä vierailuja. Potilashuoneessa voi olla korkeintaan neljä vierasta samaan aikaan, huolehdithan turvavälistä myös potilaaseen. Vältäthän oleskelua Terhokodin yleisissä tiloissa. Mikäli tarvitsette huoneessa hoitajan apua, hoitajan saa hälytettyä potilaan hälytyspainikkeella.

 

Käytäthän koko vierailun ajan maskia ja huolehdit hyvästä käsihygieniasta.

 

Epäselvissä tilanteissa olethan yhteydessä henkilökuntaan.

 

Kiitos, kun ymmärrät ja noudatat annettuja ohjeita.

Koronavirusohjeistus vierailijoille

Covid19-epidemian vuoksi Terhokodissa on edelleen vierailurajoituksia potilaiden turvallisuuden takaamiseksi.

 

Vierailuaika on klo 10-19. Suosittelemme mahdollisimman lyhyitä vierailuja.

 

Potilashuoneessa saa olla korkeintaan neljä vierasta samaan aikaan. 

 

Vierailun ajan tulee käyttää hengityssuojainta myös potilashuoneessa. Myös kouluikäiset lapset käyttävät hengityssuojainta. Vierailijat eivät voi syödä tai juoda Terhokodin sisätiloissa.

 

Vierailijoiden tulee myös käyttää käsihuuhdetta osastolle ja potilashuoneeseen tullessa ja sieltä poistuttaessa. 

 

Pääoven vieressä on käsidesi. Potilashuoneisiin mennään suoraan. Kädet pestään potilashuoneissa. Potilashuoneista poistutaan suoraan ilman muiden tilojen käyttöä. Vierailijat voivat oleskella vain potilashuoneissa, ei yleisissä tiloissa.

 

Vierailulle ei voi tulla, jos on hengitystieinfektion oireita tai on määrätyssä karanteenissa. Myöskään jos vierailijan lähipiirissä on oireileva tai on tunnettu altistuminen Covid19-infektiolle, vierailulle ei voi tulla.

Koronavirusohjeistus vierailijoille

 

Pahentuneen COVID 19-tilanteen vuoksi tehostamme entisestään ehkäisytoimia Terhokodissa. On ehdoton edellytys, että hengityssuojainta käytetään joka hetki Terhokodissa vieraillessa, myös koko ajan potilashuoneissa. Mikäli tämä ei toteudu, joudumme ohjaamaan läheisen pois Terhokodista.

 

Joudumme rajoittamaan vierailijoita kahteen läheiseen. Yöpyä ei voi ennen saattohoitovaihetta.

 

Saattohoitovaiheessa vierailijoiden määrä voidaan nostaa ennalta sovittuun viiteen läheiseen. Tuolloinkin noudatamme vierailuaikaa klo 10-19 välillä. Yksi omainen voi yöpyä potilaan vierellä.

 

Terhokodin vuodeosastolla olevien potilaiden aivan läheisimmät voivat vierailla osastolla ennalta sovitusti, mikäli heillä ei ole hengitystieinfektio-oireita. Saattohoitovaiheessa vierailijoiden määrä voidaan nostaa ennalta sovittuun viiteen läheiseen.

 

Jos läheinen on eristyksessä koronavirustartunnan vuoksi tai karanteenissa koronavirukselle altistumisen vuoksi tai ulkomaanmatkan jälkeen (ajantasainen ohjeistus THL:n sivuilla), vierailulle ei voi tulla.

 

Vierailusta tulee sopia etukäteen hoitajien kanssa. Puh 09 615 44 66. Vierailuaika on klo 10-19 välillä.

 

Vieraiden tulee käyttää omaa hengityssuojainta koko vierailun ajan myös potilashuoneessa sekä huolehtia huolellisesta käsihygieniasta (käsien riittävän pitkä saippuapesu, ja sen jälkeen käsidesin käyttö) ja yskimisohjeistuksen noudattamisesta (yski hihaan). Vierailijoiden tulee myös käyttää käsihuuhdetta osastolle ja potilashuoneeseen tullessa ja sieltä poistuttaessa. 

Pääoven vieressä on käsidesi. Potilashuoneisiin mennään suoraan. Kädet pestään potilashuoneissa. Potilashuoneista poistutaan suoraan ilman muiden tilojen käyttöä. Vierailijat voivat oleskella vain potilashuoneissa, ei yleisissä tiloissa.

 

Epidemiatilanteen vuoksi potilaaseen toivotaan oltavan yhteydessä ensisijaisesti puhelimen välityksellä.

 

Terhokodin Johtoryhmä

 

Sairaanhoitajan avoin toimi ja lomasijaisuudet

Terhokoti jatkaa toimintaansa itsenäisenä vaativan erityistason saattohoitokotina. Haemme sairaanhoitajia vakituisiin toimiin ja pitkiin sijaisuuksiin. Kokemus ja koulutus palliatiivisesta hoidosta ja saattohoidosta katsotaan eduksi. Työ on jaksotyötä, johon sisältyy ilta-, viikonloppu- ja yötyötä. Työvuorotoiveet pyritään ottamaan huomioon. Palkkaus määräytyy Terveyspalvelualan työehtosopimuksen mukaisesti.

Haku päättyy 31.12.2020.

Tehtävää koskevat tiedustelut ja hakemukset pyydetään lähettämään sähköpostilla osoitteeseen mirjasisko.anttonen@terho.fi tai anne.komi@terho.fi.

Lääkärin toimi avoinna Terhokodissa

Oletko aina toivonut voivasi työskennellä vaativan saattohoidon parissa? Haluatko haastaa itsesi?

 

Terho-säätiö hakee kokopäiväistä lääkäriä työskentelemään kanssamme hyvässä moniammatillisessa tiimissä.  Hoito Terhokodissa on perhekeskeistä ja psykososiaalista tukea korostavaa. 

Tarjoamme mielenkiintoisen, haastavan ja itsenäisen työn sekä monipuolisen ja joustavan työnkuvan, mahdollisuuden myös tutkimus- ja opetustoimintaan.  Työ sisältää sekä osastotyötä että työskentelyä kotisairaanhoidossa. Edellytämme sekä laillistetun lääkärin pätevyyttä että palliatiivisen lääketieteen erityispätevyyttä (tai sen suorittamista kevääseen 2021 mennessä) sekä kokemusta palliatiivisesta – ja saattohoidosta.

Haku päättyy 21.12.2020

Lisätietoja antavat:

Ylilääkäri Annika Riska 040 826942 

Johtaja Susanna Huuskonen 040 6800052

Vapaamuotoiset hakemukset palkkatoivomuksineen ja CV pyydetään lähettämään sähköpostilla osoitteeseen:

susanna.huuskonen@terho.fi 

Terhokodin YT-neuvottelut päättyivät, toiminta jatkuu itsenäisenä toimijana

 

Terho-säätiön, HUSin, Helsingin, Espoon ja Vantaan välisissä neuvotteluissa on saavutettu ratkaisu, joka turvaa Terhokodin toiminnan jatkumisen itsenäisenä toimijana.

 

Ratkaisu perustuu vuosikustannusmalliin, jossa HUS, pääkaupunkiseudun suurimmat kaupungit ja Terho-säätiö solmivat palvelusopimuksen, jolla taataan Terhokodin vuodeosastolle riittävä potilasmäärä kiinteällä vuosisopimuksella. Terho-säätiö kiittää HUSia ja kaupunkeja rakentavista ja ratkaisuhakuisista neuvotteluista.

 

Terho-säätiön hallintoneuvoston puheenjohtaja Risto Rautava ja hallituksen puheenjohtaja Annikki Thodén kiittävät lämpimästi henkilökuntaa, vapaaehtoisia ja kaikkia niitä ihmisiä, jotka ovat antaneet tukensa Terhokodille viime viikkojen aikana.

 

Lisätietoja antavat:

Hallintoneuvoston puheenjohtaja Risto Rautava, 040-5045851

Hallituksen puheenjohtaja Annikki Thodén, 050-3875777

 

Terhokodin puolesta -adressi luovutetaan ministerille 19.10.2020

Terhokodin puolesta-adressin on allekirjoittanut yli 53000 henkilöä. Adressi luovutetaan perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle maanantaina 19.10.2020 klo 14.00. Lämmin kiitos kaikille allekirjoittajille!

Neuvottelut Terhokodin tilanteesta etenevät hyvässä hengessä

HUS, pääkaupunkiseudun suurimmat kaupungit ja Terho-säätiö hakevat yhdessä ratkaisua Terhokodin taloudelliseen tilanteeseen.

Neuvottelut Terhokodin toiminnan jatkumisesta itsenäisenä toimijana jatkuivat tänään 19.10. hyvässä hengessä. Yhteistyötä linjaava sopimus tullaan päivittämään mahdollisimman nopealla aikataululla.

Johanna Mattson, toimialajohtaja HUS Syöpäkeskus, 

Annikki Thodén, hallituksen puheenjohtaja, Terho-säätiö

Terhokoti aloittaa yt-neuvottelut, potilaiden hoito jatkuu

Terho-säätiön ylläpitämässä Terhokodissa on päätetty käynnistää koko henkilökuntaa koskeva yhteistoimintamenettely, mutta potilaiden hoito jatkuu normaalisti. Yhteistoimintamenettelyn perusteena on tuotannollisista ja taloudellisista syistä johtuva työvoiman mahdollinen vähentäminen, joka johtuu toiminnan pitkäaikaisesta ja kuluvana vuonna kiihtyneestä tappiollisuudesta.

 

Toiminnan tappiollisuuden keskeisimpänä syynä on Terhokodin käyttöasteen voimakas aleneminen viime vuosina sekä kustannuksiin verrattuna liian alhaiset hoidon hinnat.

 

-          Tänä vuonna Terhokodin 17 vuodepaikasta on ollut keskimäärin käytössä 11 vuodepaikkaa. Käyttöaste on 65 prosenttia, kun se vielä vuonna 2013 oli 100 prosenttia. Tämä ei mahdollista toimintaa taloudellisesti kestävällä pohjalla, Terho-säätiön hallituksen puheenjohtaja Annikki Thodén toteaa.

 

Terhokodin potilaista enemmistö tulee HUS-alueelta lähetteellä, joka hyväksytetään HUS Palliatiivisella poliklinikalla. Lähetteiden määrä on viime vuosina vähentynyt, lisäksi potilaat lähetetään Terhokotiin entistä myöhemmin.

 

-          Tällöin potilaat tulevat usein myös hyvin monioireisina, mikä edellyttää moniammatillista ja riittävän osaavaa henkilökuntaa. Tällä hetkellä lähes joka viides potilas kuolee samana tai seuraavana päivänä meille tultuaan. Tämä ei mahdollista laadukasta, potilaan ja läheiset huomioivaa saattohoitoa, Thodén kertoo.

 

Yt-neuvottelujen piirissä on Terhokodin koko henkilökunta, 41 henkilöä.

 

-          Jatkamme keskusteluja HUSin kanssa koko yt-prosessin ajan. Terhokoti on ainutlaatuinen toimija ja yhteistyökumppanit ymmärtävät sen. Meillä on toimiva keskusteluyhteys, Annikki Thodén painottaa.

 

Terhokodin ylilääkäri Annika Riska ja johtaja Susanna Huuskonen pitävät tilannetta erittäin valitettavana ja toivovat, että Terhokodin toiminnan jatkamiseksi löytyisi ratkaisu.

 

-          Henkilökuntamme on osaavaa ja sitoutunutta, lisäksi toimintamme koskettaa niin omaisia, lukuisia vapaaehtoisia kuin monia yhteistyökumppaneitamme. Terhokodissa vaativan erityistason saattohoitopotilaita hoitaa moniammatillinen tiimi. Terhokoti poikkeaa sairaaloiden saattohoito-osastoista mm. kodinomaisuudellaan ja yksilöllisyydellään. Toiminnan loppuminen olisi isku suomalaiselle saattohoidolle, ylilääkäri Annika Riska sanoo.

 

-          Tiedotamme potilaille, omaisille ja vapaaehtoisille erikseen, jos toiminnassamme tapahtuu heidän kannaltaan merkittäviä muutoksia, mutta toistaiseksi toiminta jatkuu täysin ennallaan, Susanna Huuskonen painottaa.

 

Yhteistoimintaneuvottelut alkavat tiistaina 15.9. ja jatkuvat kuusi viikkoa.

 

Terhokoti on vuonna 1987 perustettu 17-paikkainen saattohoitokoti Helsingissä. Terhokoti on erikoistunut vaativan erityistason saattohoitoon. Terhokodin toimintaa on pidetty yleisesti erittäin tärkeänä ja arvostettuna.

 

Lisätietoja: Terho-säätiön hallituksen puheenjohtaja Annikki Thodén, 050-387 5777, annikki.thoden@gmail.com

 

 

Koronaviruspäivitys vierailijoille 27.8.2020

 

Koronavirustapausten määrä Suomessa on jälleen lisääntynyt. Tämän vuoksi vierailut Terhokodissa ovat edelleen rajoitettuja.

 

Terhokodin vuodeosastolla olevien potilaiden aivan läheisimmät voivat vierailla osastolla ennalta sovitusti, mikäli heillä ei ole hengitystieinfektio-oireita. Potilaan voinnin heikentyessä voidaan saattohoitovaiheessa tapauskohtaisen harkinnan mukaan joustaa vieraiden määrässä.

 

Lisäksi toivomme, että suuren ihmismäärän tapahtumissa olleet tai hiljattain ulkomaan matkalta palanneet vierailijat ilmoittaisivat siitä henkilökunnalle.

 

Vierailusta tulee sopia etukäteen hoitajien kanssa. Puh 09 615 44 66. Vierailuaika on klo 10-19 välillä.

 

Vieraiden tulee käyttää omaa hengityssuojainta koko vierailun ajan sekä huolehtia huolellisesta käsihygieniasta (käsien riittävän pitkä saippuapesu, ja sen jälkeen käsidesin käyttö) ja yskimisohjeistuksen noudattamisesta (yski hihaan). Vierailijoiden tulee myös käyttää käsihuuhdetta osastolle ja potilashuoneeseen tullessa ja sieltä poistuttaessa.

 

Pääoven vieressä on käsidesi. Potilashuoneisiin mennään suoraan. Kädet pestään potilashuoneissa. Potilashuoneista poistutaan suoraan ilman muiden tilojen käyttöä. Vierailijat voivat oleskella vain potilashuoneissa, ei yleisissä tiloissa.

 

Epidemiatilanteen vuoksi potilaaseen toivotaan oltavan yhteydessä ensisijaisesti puhelimen välityksellä.

 

Terhokodin Johtoryhmä

Koronaviruspäivitys vierailijoille 23.6.2020

Koronavirusepidemian vuoksi vierailut Terhokodissa ovat edelleen rajoitettuja.

 

Terhokodin vuodeosastolla olevien potilaiden aivan läheisimmät voivat vierailla osastolla ennalta sovitusti, mikäli heillä ei ole hengitystieinfektio-oireita. Potilaan voinnin heikentyessä voidaan saattohoitovaiheessa tapauskohtaisen harkinnan mukaan joustaa vieraiden määrässä.

 

Vierailusta tulee sopia etukäteen hoitajien kanssa. Puh 09 615 44 66.

 

Vieraiden tulee huolehtia huolellisesta käsihygieniasta (käsien riittävän pitkä saippuapesu, ja sen jälkeen käsidesin käyttö) ja yskimisohjeistuksen noudattamisesta (yski hihaan). Vierailijoiden tulee myös käyttää käsihuuhdetta osastolle ja potilashuoneeseen tullessa ja sieltä poistuttaessa.

 

Pääoven vieressä on käsidesi. Potilashuoneisiin mennään suoraan. Kädet pestään potilashuoneissa. Potilashuoneista poistutaan suoraan ilman muiden tilojen käyttöä. Vierailijat voivat oleskella vain potilashuoneissa, ei yleisissä tiloissa.

 

Epidemiatilanteen vuoksi potilaaseen toivotaan oltavan yhteydessä ensisijaisesti puhelimen välityksellä.

 

 

Terhokodin johtoryhmä

Koronaviruspäivitys vierailijoille 24.3.2020

Suomen hallituksen päätöksellä ulkopuolisten vierailut terveydenhuollon yksiköissä kielletään. Vierailukieltoihin voidaan tehdä poikkeuksia tapauskohtaisesti painavista syistä, kuten mikäli kyseessä on saattohoidossa olevan tai muuten vakavasti sairaan potilaan omainen/läheinen eikä vierailijalla ole hengitysinfektio-oireita.

 

Vierailukiellon poikkeukset: Ennalta sovitusti voidaan sallia potilaan voinnin heikentyessä omaisen tai muun läheisen vierailu potilaan luona.

 

Vierailulle voi tulla vain sopimalla siitä etukäteen hoitajien kanssa. Puh 09 615 44 66.

 

 

Uusi koronavirus tarttuu pisara- ja kosketustartuntana, kun henkilö yskii ja aivastaa. Virus voi tarttua myös tahrautuneiden käsien ja pintojen välityksellä. Infektioiden leviämisen ehkäisemiseksi vältämme edelleen kättelyä ja myös muuta kosketusta. Vieraillessasi huomioithan huolellisen käsihygienian (käsien riittävän pitkä saippuapesu, ja sen jälkeen käsidesin käyttö) ja yskimisohjeistuksen (yski hihaan). Sallittujen vierailijoiden tulee käyttää käsihuuhdetta osastolle ja potilashuoneeseen tullessa ja sieltä poistuttaessa. Vältä pärskimistä.

 

Potilashuoneisiin mennään suoraan, oven pielessä ensin käsidesi. Kädet pestään potilashuoneissa. Potilashuoneista poistutaan suoraan ilman muiden tilojen käyttöä. Vierailija voi oleskella vain potilashuoneissa, ei yleisissä tiloissa.

 

Jotta pystymme hoitamaan maksusitoumuksella hoidettavat kotisairaanhoidon potilaamme, emme valitettavasti pysty ottamaan uusia itse maksavia kotisairaanhoidon potilaita tällä hetkellä.

 

 

Lievistä hengitystieinfektion oireista kärsivien on tärkeää sairastaa kotona ja välttää sosiaalisia kontakteja. Sosiaalisten kontaktien vähentäminen on tärkeää myös terveille. Yli 70-vuotiaiden vieraiden kohdalla noudatamme hallituksen ohjeistusta. Näin voidaan hidastaa epidemian leviämistä.

 

Poikkeusolojen takia potilaaseen toivotaan olevan yhteydessä ensisijaisesti puhelimen välityksellä.

 

 

Terhokodin johtoryhmä

Terhokodin koulutukset keväälle peruttu

Kaikki kevään koulutukset Terhokodissa on peruttu. Osallistujille ilmoitettu henkilökohtaisesti.

Koulutuksia tullaan jatkamaan, kun hoitohenkilökunnan on taas turvallista tavata toisiaan ja toiveena on saada samansisältöiset koulutukset syksylle 2020.  

Koronavirus

Suomen hallituksen päätöksellä ulkopuolisten vierailut terveydenhuollon yksiköissä kielletään. Poikkeuksena ovat tapauskohtaisesti arvioiden saattohoidossa olevien läheiset.

Uusi koronavirus tarttuu pisara- ja kosketustartuntana, kun henkilö yskii ja aivastaa. Virus voi tarttua myös tahrautuneiden käsien ja pintojen välityksellä.

Lievistä hengitystieinfektion oireista kärsivien on tärkeää sairastaa kotona ja välttää sosiaalisia kontakteja. Sosiaalisten kontaktien vähentäminen on tärkeää myös terveille. Siten voidaan hidastaa epidemian leviämistä.

 

Tämän vuoksi vierailut Terhokodissa rajoitetaan vain potilaan omaisiin edellyttäen, että omaisella ei ole hengitystieoireita, eikä omainen ole ollut kontaktissa koronaviruspotilaaseen.  Olethan yhteydessä henkilökuntaan, mikäli olet ollut ulkomaan matkalla 2  viikon aikana.

Koti kuoleman paikkana

12.2.2020 klo 17-19

Tiedekulma, Yliopistonkatu 4 Helsinki

 

Viimeaikainen uutisointi on tuonut tietoisuutemme ikääntyneiden hoivaan ja saattohoitoon liittyviä kysymyksiä. Millaisissa elinympäristöissä ihmiset ikääntyvät ja kuolevat? Millainen paikka koti on ikääntymiselle ja kuolemalle?

 

Tiedekulmassa 12.2.2020 klo 17.00-19.00 pidettävässä tilaisuudessa kuulemme asiantuntijoiden alustuksia aiheesta sekä pääsemme paneelikeskustelun myötä kysymään asiantuntijoilta heidän näkemyksiään teemoista.

 

Illan tervetulosanat lausuu Helsingin yliopiston sosiaalityön professori ja Kuoleman relationaalisuus-hankkeen johtaja Marjaana Seppänen. Keskustelun puheenjohtajana toimii Ylen toimittaja Tiina Merikanto, joka on työssään tarkastellut ikääntymiseen ja kuolemiseen liittyviä erityiskysymyksiä. Musiikista vastaa Tanja Kuronen.

 

Mukana keskustelussa

• Marja Jylhä, gerontologian professori, Tampereen yliopisto. Gerontologian tutkimuskeskus ja Ikääntymisen ja hoivan tutkimuksen huippuyksikkö.

 

• Auli Vähäkangas, käytännöllisen teologian professori, Helsingin yliopisto. Kuoleman relationaalisuus-hanke.

 

• Sanna Ahola, asiantuntija, ikääntyneiden ja vammaisten henkilöiden oikeudet, Ihmisoikeuskeskus.

 

Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Tarjoiluvarauksia varten pyydämme rekisteröitymistä osoittteessa: http://bit.ly/MeRelayleisötilaisuus.

 

Tapahtuman striimausta voi seurata Facebookissa Elämää kuoleman äärellä -sivuston kautta.

 

https://blogs.helsinki.fi/elamaa-kuoleman-aarella/

 

Olet lämpimästi tervetullut mukaan!

 

Kuoleman relationaalisuus-hankkeen tutkimusryhmä:

Marjaana Seppänen, Auli Vähäkangas,

Anna Mäki-Petäjä-Leinonen, Suvi-Maria Saarelainen,

Mirja-Sisko Anttonen, Mia Niemi.

 

Kiitos Koneen Säätiö!

Koneen säätiö on mahdollistanut

”Kuoleman relationaalisuus - Ikääntyvä ja omainen

kuoleman äärellä”-hankkeen

ja tämän tapahtuman toteutumisen!

Ajankohtaisia tapahtumia lokakuussa

 

Maailman saattohoitopäivänä 12.10.2019 järjestetään Helsingissä valtakunnallinen seminaari saattohoidossa toimiville vapaaehtoisille teemalla Vapaaehtoisen tehtävä kuolevan vierellä. Seminaariin osallistuu n. 130 vapaaehtoista ympäri Suomea. Seminaari järjestetään lahjoitusvaroin. Järjestäjinä Koivikko-koti, Pirkanmaan hoitokoti, Terhokoti, Syöpäjärjestöt, Yhteisvastuukeräys ja Kirkkohallitus.

 

 

Diak Areena: Hyvä kuolema -yleisötapahtuma. 

Diakonia AMK järjestää 23.10.2019 klo 18 alkaen keskustakirjasto Oodissa Maijan salissa yleisötapahtuman Hyvästä kuolemasta. Keskustelemassa ovat Terhokodin ylihoitaja, TtT Mirja Sisko Anttonen, palliatiivisen hoitotyön kehittämishankkeen projektipäällikkö Minna Hökkä ja Diakin diakonian ja kasvatuksen yliopettaja Minna Valtonen. Tapahtuman juontaa Helsingin Sanomien konkaritoimittaja Katri Kallionpää. Tapahtuma toteutetaan yhteistyössä Helsingin Sanomien kanssa.    

 

31.10. Death Cafessa puhutaan yhdessä kuolemasta, Helsinki 

Death Cafe -tapahtuma järjestetään Mikael Agricolan kirkon kahvilassa (Tehtaankatu 23) 31.10. kello 18-20. Tilaisuudessa keskustellaan parantumattomasti sairaiden hoitamisesta, kokonaisvaltaisesta auttamisesta ja läheisensä menettämisestä.   Aiheisiin johdattavat Terhokodin ylilääkäri Annika Riska, sosiaalityötä tekevä sairaanhoitaja Carita Olkkonen, kirkkohallituksen asiantuntija Virpi Sipola sekä kokemusasiantuntija, joka kertoo surun ja luopumisen kokemuksesta. 

 Kaikille avoimessa tilaisuudessa on tarjolla teetä, kahvia ja pullaa. Tilaisuuden järjestäjinä toimivat Tuomasyhteisö, Terhokoti ja Diakonia Ammattikorkeakoulu. Yhteistyökumppanina Kirkon diakonia ja sielunhoito. Kysymistä ja keskustelua johtaa Tilaisuuden juontaa Ylen erikoistoimittaja Tiina Merikanto.                                                                                                           

Tapahtuma toteutetaan eri teemoilla vielä kaksi kertaa kevään 2020 aikana. Lisätietoa: https://www.tuomasmessu.fi/muu-toiminta/  

 

Potilaspaikat

Terhokodin osastohoidon vapaita paikkoja voi tiedustella puhelimitse. Kotisairaanhoidon käynnin voimme järjestää yhteydenottoa seuraavana päivänä. Tiedustelut numerosta  09 / 615 44 66 ja lähetteet fax 09/615 44 693

Esittelyssä Terhokodin ylilääkäri Annika Riska

Annika Riska aloitti Terhokodin ylilääkärinä ja lääketieteellisenä johtajana lokakuussa 2018. Koulutukseltaan Annika on naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri. Hän on erikoistunut gynekologisten syöpätautien hoitoon HYKS Naistenklinikalla, missä tehnyt pitkään gynekologista syöpäkirurgiaa, hoitanut syöpäpotilaiden solunsalpaajahoidot sekä saattohoidon. Annika väitteli aikanaan munanjohdinsyövästä ja on sen jälkeen tehnyt lääketieteellistä tutkimusta mm. gynekologisesta syövästä ja syövän esiasteisiin liittyvien solumuutosten hoidosta. Hän on ollut kehittämässä gynekologisen syöpäpotilaan palliatiivisen hoidon hoitopolkua ja työskennellyt myös HYKS palliatiivisella poliklinikalla. Annikalla on palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys.

 

Syöpäpotilaita pitkään hoitaneena lääkärinä saattohoito on ollut osa työnkuvaa jo vuosikymmeniä ja sen myötä saattohoidon kehittäminen on lähellä Annika Riskan sydäntä.

 

"Terhokodissa olen päässyt työyhteisöön, jossa potilaita hoidetaan kokonaisvaltaisesti ja arvostaen. Jokaisella työntekijällä on oma tärkeä osansa potilaan hoidossa varsinaisen lääketieteellisen hoidon lisänä helpottamassa potilaan kokonaiskärsimystä; eksistentiaalista ahdistusta ja mm. vanhemmuudesta luopumista sekä auttamassa jäljelle jäävän perheen, jossa usein pieniä lapsia, selviytymistä toisen vanhemman kuoleman jälkeen. Mikä ihmeellisintä, kaikessa tässä työskentelyssä on myös iloa ja toivoa. Toivo kantaa eteenpäin. Kosketus antaa voimaa." Näin Annika kertoo työstään Terhokodissa.

Anu Usvasalo Terhokodin lääkärin tehtävään

 

Terhokodissa avoinna olleeseen lääkärin tehtävään on valittu Anu Usvasalo. Hän on aloittanut TERHO-säätiön palveluksessa 6.5.2019.

Koulutukseltaan Anu Usvasalo on lääketieteen tohtori ja lastentautien erikoislääkäri. Palliatiivisen lääketieteen erityispätevyyden Anu Usvasalo on juuri saamassa. Anu Usvasalo on työskennellyt aiemmin HYKS:n Lasten ja nuorten sairauksien tulosyksikössä Lasten kotisairaalan vastuulääkärinä. Lasten kotisairaalassa on viime vuosina Anu Usvasalon johdolla kehitetty lasten kotona tapahtuvaa palliatiivista hoitoa ja saattohoitoa yhteistyössä hoitohenkilökunnan ja muun moniammatillisen työryhmän kanssa. Anun siirtyminen Terhokodin palvelukseen lisää tulevaisuudessa myös Terhokodin valmiuksia osallistua lasten saattohoidon suunnitteluun, konsultaatioihin ja toteutukseen paikallisesti ja myös kansallisella tasolla.

”Hyvä saattohoito on jokaisen oikeus iästä riippumatta. Tavoitteeni on kehittää saattohoitoa eri toimijoiden yhteistyönä. Terhokoti on vahvasti mukana tässä kehityksessä”, Anu Usvasalo kertoo.

 

Kuolemantanssi-levyä saatavissa Terhokodista

Terhokodin 30-vuotisjuhlalevy "Kuolemantanssi" on ostettavissa Terhokodista joko paikan päältä (20 €, käteismaksu) tai maksamalla levy postituskuluineen (yht. 23 €) Terho-säätiön tilille FI03 8000 1500 8285 54. Maksun viestikenttään tulee merkitä saajan osoitetiedot levyn postitusta varten.

 

Levyn tematiikka nousee esiin Terhokodin toiminnasta, ajatuksista ihmisen ajan rajallisuudesta, kuolemasta, elämästä, niiden välisestä rajaseudusta, surusta, pelosta, ilosta ja kiitollisuudesta. Musiikin koordinoinnista ja tuotannosta vastaavat Kaihon Karavaanista tutut A&R Jiri Kuronen ja tuottaja Sampo Haapaniemi. Jiri Kuronen tiivistää ajatuksen: ”Parhaimmillaan musiikki soittaa ihmisen sisimmässä niitä kieliä, joihin pelkät sanat eivät yllä.”

Levyn tavoitteena on olla lohtuna sureville, tukena ja tienviittana etsijöille sekä toivona ja valona heille, jotka kipuilevat oman tai läheisen kuoleman äärellä. 

 

1. Olen kulkenut kanssasi matkaa - Viitasen Piia

2. Gabriellan laulu - Maria Ylipää

3. Kuolemantanssi - Olavi Uusivirta

4. Äidille - Yona

5. Valon voimalla - Timo Kiiskinen

6. Elämmekö unessa - Samuli Edelmann

7. Pois sinne jonnekin - Laura Närhi

8. Morientes - Jukka Perko

9. Viipyvä valo - Mikko Kuustonen

10. Autuus - Tuure Kilpeläinen

Lähete Turvapostilla

Terhokotii voi tehdä lähetteen sähköpostilla käyttämällä www.turvaposti.fi jonka linkki :

https://www.turvaposti.fi/viesti/riitta.kinnari@terho.fi