Hyppää sisältöön

Potilaan ohjaaminen Terhokotiin

Terhokodissa hoidetaan kuolemaan johtavaa vaikeaa sairautta sairastavia potilaita elämän loppuvaiheessa. Terhokodin osastohoitoon ja kotisairaanhoitoon tarvitaan hoitavan lääkärin lähete.

Lähetteeksi kelpaa esimerkiksi sairauskertomusteksti, josta käy ilmi:

  • potilaan diagnoosi
  • nykysairauden kulku lyhyesti, hoitolinja ja ajankohtaiset oireet
  • nykyinen lääkitys
  • hoidontarpeen kiireellisyys
  • koskeeko lähete osastohoitoa vai kotisairaanhoitoa

Liitteeksi tarvitaan

  • potilaan perustiedot (nimi, henkilötunnus, yhteystiedot)
  • läheisen yhteystiedot (nimi, puhelinnumero) ja
  • tämänhetkisen hoitopaikan yhteystiedot mahdollisia lisäkysymyksiä varten.

Maksusitoumukset osastolle

Maksusitoumus myönnetään, kun potilaan tilanne edellyttää vaativan erityistason hoitoa.

Potilaan kotikunta on Helsinki, Espoo tai Vantaa

Lähettävä yksikkö hakee helsinkiläisten, espoolaisten ja vantaalaisten potilaiden osalta osastomaksusitoumusta HUS Palliatiivisesta keskuksesta.

Tieto maksusitoumuksen myöntämisestä tulee suoraan Terhokotiin, mutta maksusitoumuksen lisäksi Terhokotiin on toimitettava aina myös lähete. Kiireellisissä tilanteissa (esimerkiksi kiireelliset osastosiirrot) kannattaa soittaa ja tiedustella paikkatilannetta.

Potilaan kotikunta on joku muu

Muiden kuntien potilaiden maksusitoumuksen myöntää potilaan kotikunta. Lähettävä yksikkö hakee maksusitoumuksen. Maksusitoumuksen lisäksi tarvitaan lähete. Kiireellisissä tilanteissa kannattaa soittaa ja tiedustella paikkatilannetta.

Maksusitoumukset kotisairaanhoitoon

Maksusitoumuksen Terhokodin kotisairaanhoitoon myöntää potilaan kotikunta. Maksusitoumuksen hakeminen voi tapahtua Terhokodin kautta sen jälkeen, kun lähete on saapunut Terhokotiin. Lähetteestä tulee käydä ilmi perusteet Terhokotiin lähettämiselle.

Maksusitoumuksen saatuaan Terhokodin kotisairaanhoito ottaa 1-2 päivän kuluessa yhteyttä potilaaseen ja/tai hänen läheiseensä kotikäynnin sopimiseksi.