Hyppää sisältöön

Kunnioittava kosketus – osa kokonaisvaltaista saattohoitoa

Terhokodissa tuodaan monilla tavoin lisää elämää potilaiden ja läheisten päiviin. Terhokodissa hoitotyöhön ja koko perheen kokonaisvaltaiseen tukeen kuuluu myös mahdollisuus lempeään kehon ja mielen huoltoon kunnioittavan kosketuksen ja läsnäolon keinoin. 

Kosketuksella on elintärkeä merkitys meille läpi elämän; syntyessä, elämän eri vaiheissa eri tavoin, mutta myös osana arvostavaa ja laadukasta saattohoitoa.

Kosketus antaa meille syvätunnon kautta tiedon yhteydestä toisiimme. Surun tai muun kriisin keskellä sen merkitys korostuu; se lohduttaa, antaa yhteenkuuluvuuden tunteen ja viestittää tukea sanattomasti.

Tietoisella, läsnä olevalla kosketuksella voimme tyynnyttää, rauhoittaa, helpottaa kipuja ja auttaa potilasta rentoutumaan. Hoitohetket antavat myös mahdollisuuden kokea jotain miellyttävää ja mukavaa yhdessä perheen kanssa. Se tarjoaa potilaan läheiselle palauttavan hengähdyshetken ja muistuttaa pitämään huolta omasta jaksamisesta. Joskus pelkkä rauhallisen hartioiden tai jalkojen hoidon seuraaminen rentouttaa katselijaa.

ihmiset pitävät toisiaan käsistä
Tiistaisin ja lauantaisin voivat myös potilaan läheiset asettua hetkeksi ”rapsuteltavaksi ja hemmoteltavaksi”. Lyhyt hetki hartioiden tai käsien ja jalkojen hoidossa auttaa heitä rentoutumaan.

Hoidot toimivat virkistävinä, mutta auttavat toisaalta rentoutumaan ja palautumaan vaativassa elämäntilanteessa.

Terhokodissa on vuodesta 2012 tarjottu potilaille ja omaisille rauhoittavaa ja rentouttavaa kunnioittavaan kosketukseen ja kohtaamiseen perustuvaa hierontahoitoa. Hienoviritteistä hoitotapaa on kehitetty yhdessä henkilökunnan ja hoitoa tarjoavien hoitajien kanssa.

Kunnioittavan kosketuksen käsikirjaa ja Kosketus saattohoidossa -opasta voi ostaa tilaamalla info@create.fi tai Createn verkkokaupasta.

Kunnioittavan kosketuksen tekniikoiden käytössä myötätuntoinen kuuntelu, läsnäolo ja hiljaisuuden synnyttämät tauot ovat tarpeellisia. Hiljaisten hetkien aikana tapahtuu paljon kehossa, mutta myös mielessä ja tunteiden tasolla.

Rauhallinen ja viipyvä kosketus yhdistää meidät usein syvemmin kuin pelkkä puhe tai älyllinen pohdinta; kosketus on koskettavaa myös hoitajalle.

Kosketus on arvokas ja luonnollinen tapa meille ihmisille olla yhteydessä toisiimme. Vaikka se ei aina ole niin helppoa, niin me kaikki osaamme ja voimme oppia!

Aseta käsi ystävän hartialle ja laita toinen käsi tueksi sen viereen – rentouta omat hartiat ja hengitä rennosti ulos – tiivistä käsiä hiukan kontaktiin hoidettavan hartian kanssa ja vapauta sitten ote kevyemmäksi. Tunne miten se vaikuttaa ja siirrä kädet sitten uuteen kohtaan hartioilla.

Oma rentoutuminen, tukikäsi ja kiireettömyys auttavat molempia.

Tässä pieni harjoitus, jota voit itse kokeilla

Kirjoittaja Tuula Styrman

Kunnioittavan kohtaamisen ja kosketuksen kouluttaja

Kuva: Anni/Eleonooras hygge photograph

Tuula Styrman on yksi puhujamme Terhokodin 35 vuotta -tapahtumassa Kansallismuseossa 10.9.23. Tapahtuman kantava teema on “Kuinka Terhokodissa lisätään elämää päiviin, kun ei ole enää mahdollisuutta lisätä päiviä elämään”. Yksityisten ihmisten ja yritysten lahjoitukset ovat meille korvaamattoman arvokkaita. Tapahtumassa kerromme, miten lahjoitukset näkyvät Terhokodin potilaiden ja perheiden arjessa, esimerkiksi kosketuksen, musiikin ja vapaaehtoisen kiireettömän läsnäolon keinoin.

Jaa somessa: