Kuolema ja kulttuuri Kansallisteatterissa

Yhteisvastuu hanke "Kuolevan hyvä hoito - yhteinen vastuumme" järjestää yhteistyössä Kansallisteatterin kanssa tapahtuman Kuolema ja kulttuuri 17.5.2015 kello 13-15 Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä. Mukana ovat Esko Salminen, Satu Silvo, Hannu Pekka Björkman, Mikko Kuustonen, Tuomas Kyrö, Aulikki Oksanen, Sirpa Kähkönen, Riki Sorsa, Kalle Holmberg ja Juha Hänninen. Tilaisuuden juontaa Kaarina Hazard.

 

Katso ohjelma  www.hyvakuolema.fi  .

 

Ajatus on taiteen ja keskustelun keinoin tuoda kuolemista esiin julkiseen keskusteluun. Teemana on kuoleman kontrastit. Kuolema on samalla synkkää, surullista, koomista ja runollista - ainakin taiteessa. Meillä kaikilla on ajatuksia kuolemasta, osalla myös kokemuksia läheisen kuolemisesta tai sairastamisesta. Voiko kuolemasta puhua? 

 

Saattohoito on potilaan oireiden hoitamista, turvallisuuden tuomista, tukemista ja lähestyvän kuoleman helpottamista tilanteissa missä kuolema jo lähestyy. Suurin haaste tulevaisuudessa on taata mahdollisuus osaavaan saattohoitoon kaikille kuolemaa lähestyville potilaille jotka sitä tarvitsevat. Yhteisvastuu varoin kerätyllä rahalla halutaan paitsi kouluttaa ihmisiä ja avata uusia näkökulmia hyvän kuolemisen mahdollistamiseen kaikille tarvitseville. 

 

Kansallisteatteri ja sen pääjohtaja Mika Myllyaho ovat halunneet lähteä tukemaan saattohoidosta ja kuolemisesta käytävää keskustelua. Edellä mainitut taiteilijat ovat myös mukana aidosta halusta edesauttaa paremman loppuvaiheen hoidon järjestämistä. Tietoisuus ja keskustelu edistävät asioiden järjestymistä. 

 

Hyvän kuoleman mahdollistaminen on tosiaan yhteinen asia. Jokainen, jota olen pyytänyt mukaan Yhteisvastuu hankkeen toteuttamiseen on siihen myös lähtenyt. 

 

Syksyllä on 24.9. Finlandia talolla saattohoitotapahtuma, jossa mukana ovat suuret potilasjärjestöt (Syöpäjärjetöt, Sydänliitto, Hengitysliitto, Lihastautiliitto, Munuais- ja maksaliitto, Muistiliitto) sekä Vanhustyön keskusliitto, Kehitysvammaliitto ja Omaishoitajat ja läheiset. 

 

Kansallisteatterin tapahtumaan on vapaa pääsy. Tilaisuus on avoin ja pienen näyttämön katsomoon mahtuu noin 300 henkeä.


Palaa blogilistaukseen