Einon kuolema

Eino oli 83-vuotias leskimies, joka asui poikansa kanssa samassa pihapiirissä. Hänen puolisonsa kuoli 2 vuotta sitten nopeasti edenneeseen tautiin. Vasen silmä sokeutui 50 vuotta sitten. Einolla oli monia sairauksia. Sydän reistasi ja mahahaavan vuoksi hänet oli leikattu 1970-luvulla. Rytmihäiriöiden vuoksi Eino joutui käyttämään säännöllistä lääkitystä. Kesällä pari vuotta sitten Einon ääni käheytyi. Asiaa tutkittaessa havaittiin syöpä äänihuulen alueella. Vaivaa hoidettiin sädettämällä.

 

 

Einon vointi oli monista sairauksista huolimatta melko hyvä. Pihatyöt sujuivat ja poika oli koko ajan turvana. Ruoka maistui vaikka kurkussa hieman karhensi. Kivut eivät erityisemmin vaivanneet. Eino oli murheissaan aina puhuttaessa puolisonsa kuolemasta ja ajoittain kaipasi hänen luoksensa. Kysyttäessä Eino kuitenkin kielsi ajattelevansa oman elämänsä päättämistä oman käden kautta.

 

Vointi pysytteli entisenlaisena syksyn ajan. Eino oli ulkona katsomassa, kun poika oli puusavotassa pihalla ja itsekin kantoi muutamia risuja. Kertoi "vartoovansa kuolemaa jos luoja niin soisi".

 

Terhokodin hoitaja kävi harvakseltaan säännöllisesti tapaamassa Einoa. Korvalääkäri oli Einon kertoman mukaan sanonut viimeisten tutkimusten jälkeen, ettei tautia juurikaan ollut enää nähtävissä. Einolle oli lääkärin tapaamisesta jäänyt mieleen sanat, ettei hän syöpään kuolisikaan vaan sydän olisi se joka todennäköisesti pettäisi ensin.

 

Kotisairaanhoitajan taas mennessä sovitulle käynnille Einon tupa oli pimeänä. Naapurissa asuvan pojan ovi on raollaan ja hoitaja huhuili eteisessä onko ketään kotona. Poika tuli ihmeissään katsomaan vierasta  ja kertoi Einon kuolleen jo useita päiviä sitten. Tieto ei ollut tavoittanut hoitajia.

 

Poika kertoi, että hänen oma poikansa oli illalla mennyt katsomaan onko vaari ottanut iltalääkkeensä. Hän oli löytänyt Einon istumasta tv:n edessä tuolistaan flanellipyjama päällä ja villasukat jalassa. Poika tuli hakemaan isäänsä avuksi kun ei saanut isoisää hereille. Einon poika oli mennyt katsomaan ja todennut isänsä kuolleen. Eino oli vielä viimeisenä iltanaan käynyt saunassa ja asettunut saunomisen jälkeen TV:n ääreen katsomaan mieliohjelmiaan.  Kiukaan päältä löytyivät Einon iltapalaksi tarkoitetut uuniperunat, joita Eino oli aina valmistanut saunoessaan.

 

Poika kertoi syöneensä isänsä tekemät uuniperunat oman poikansa kanssa vaarin heille tekemänä viimeisenä ateriana.


Palaa blogilistaukseen