Tupakointi kannattaa - elämän loppuvaiheessa

Kiertäessäni Terhokodin osastoa, huomasin jälleen kerran että tupakointi kannattaa.  Tupakan polttajat istuivat terassilla polttelemassa ja rupattelemassa, kun tupakoimattomat makasivat vuoteissaan väsyneinä ja apaattisina. Halu polttaa on vahva liikkeelle paneva voima. Vaikka olisi kipuja ja hengenahdistusta, ruoka ei maistuisi ja yöllä ei nukuta, tupakalle on päästävä.

 

 

Muistan aikoinaan (kun itsekin poltin) kun toimin apulaislääkärinä, että psykiatrisen sairaalan tupakkahuoneessa käytiin paljon hyviä keskusteluja. Niin kollegoiden, hoitajien kuin potilaidenkin kanssa.

 

Tupakka on myös saunan tavoin tasa-arvoistava tekijä. Ringissä kaikki ovat polttajia. Kukaan ei ole vuorineuvos. Tupakointiin liittyvä paheellisuus ja kiellot lisäävät sen yhteenkuuluvuutta vahvistavaa voimaa.

 

Vahinko vain että tupakointi usein on myös syy Terhokodin hoidon piiriin tulolle.

 

Mutta olen vahvasti sitä mieltä, että kun kuolema kuitenkin on ovella, tupakointi on lyhytkestoisesti kuntouttava tekijä. Samanaikainen lisähapen tarve on huonosti hapettuvilla keuhkosyöpäpotilailla tosin riskitekijä.

 

Tupakan polttoa ei myöskään tulisi käyttää syyllistävänä asiana. Kun on ikänsä polttanut, ja saanut keuhkoahtauman tai keuhkosyövän, ei ole erityistä syytä enää lopettaa. Eikä tule sanoa ”mitä minä sanoin”. Tätäkin joskus kollegakunnassa näkee. Lähetteessäkin saattaa lukea ”Kolmekymmentä askivuotta ja alko +”. Usein mietin, mitä merkintä palvelee. Ainakin saattohoidossa sitä, että ehditään ostaa potilaalle tupakat ja hankkia viinaa.

 

Elämän lopussa tekojen merkitykset muuttuvat ja seuraamukset vaikuttavat eri tavoin kun aiemmin. Sekä arkipäivässä että hoidossa tekoja tehdään toisista syistä kuin ennen. Tupakointi on kieltämättä epäterveellistä ja siihen liittyy nykyisellään runsaasti kielteisiä sosiaalisia arvoja. Asiat eivät ole absoluuttisia. Kun tupakointi merkitsee keuhkosyöpää ja ympäristöhaittaa se on negatiivista. Kun sensijaan se tarkoittaa sosiaalisuutta ja aktiivisuutta se on positiivista.  Elämän lopulla ainakin mainitut arvot saavat toisenlaisen merkityksen.


Palaa blogilistaukseen