Eutanasia - puolesta, vastaan, en osaa sanoa

Gallupit kertovat, että kansa haluaa eutanasialain. Vai kertovatko ? Ainakin ne kertovat, että suhtautuminen eutanasiaan, niin kuin kukin sen on ymmärtänyt, on jollakin tapaa myönteinen. Toisaalta kun selaa keskustelupalstoja ja lukee eri alojen ammattilaisten kannanottoja ei voi olla varma puhutaanko lainkaan samoista asioista.

 

Toiset sanovat, että kysymys on poliittinen, ei lääketieteellinen. Jotkut ovat sitä mieltä ettei asia ole poliittinen vaan eettinen. Yksi väittää että kysymys on vain ja ainoastaan henkilökohtaisesta asennoitumisesta.

 

Eutanasiapyynnön taustallakin nähdään toisinaan vaikea kipu, joskus eutanasia tulkitaan vanhusten harvennukseksi ja kristilliset syyttävät eutanasiaa keinoksi surmata vammaisia. Ehkä meidän on todellakin syytä valmistautua pitkälliseen valmisteluun, ennen kuin eutanasiakysymyksessä ollaan lainsäätämisen asteella.

 

Eutanasiaa ei ratkaista huutoäänestyksellä. Olen koonnut joitakin asiaa valaisevia kommentteja tähän alle.

 

Dosentti, LT Samuli Saarni : On lähes mahdotonta muotoilla eutanasiaa koskevat  tutkimuskysymykset niin, etteivät ne johdattelisi merkittävästi vastaajia. Näin vaikeaa aihetta ei vain voi ­pakottaa yksinkertaiseen kyllä tai 
ei -muottiin.

 

− Jokaisella lääkärillä on totta kai oikeus osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun, kuten kaikilla muillakin. Muistuttaisin kuitenkin, että kyse on puhtaasti poliittisesta kysymyksestä, 
ei lääketieteestä. Nähtäväksi jää, onko yhteiskuntamme ilmapiiri tosiaan muuttunut merkittävästi tässä asiassa. Samat argumentithan on kuultu jo moneen kertaan.

 

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok) mielestä eutanasia eli kuolinapu ei ole puoluepoliittinen vaan eettinen kysymys (pääministerin haastattelutunti). Eutanasian laillistamista kannattavat kansanedustajat Sanni Grahn-Laasonen kokoomuksesta, Erkki Virtanen vasemmistoliitosta ja Antti Kaikkonen keskustasta.

 

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kannattaa eutanasiaa, eli sitä, että ihminen saisi halutessaan päättää omasta kuolemastaan. Niinistö kertoi kannastaan Ylen Ykkösaamun haastattelussa.

 

LKT, professori Eija Kalso on Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan varadekaani ja HUS:n kipuklinikan ylilääkäri : Kivun pelko on tärkeimpiä syitä eutanasiakeskustelun pohjalla. Suomalainen kivunhoito ei ole kehitysmaiden tasoa. Hätkähdyttävät lausunnot kiinnostavat mediaa, mutta suuri yleisö saattaa uskoa asian näin olevan ja vaatii hätääntyneenä armokuolemaa.

 

 Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini vastustaa eutanasiaa kiivaasti.

 

- Vihreät ottivat asiakseen leikkiä elämän ja kuoleman herraa. Eutanasiaa ensin eläkeläisille ja sitten muille? hän kysyi blogissaan.

 

 Hallituspuolue kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen otti asiaan maanantaina tiukan kannan.

 

- Emme ole sellaisessa hallituksessa mukana, joka laillistaisi sairaiden tai vammaisten ihmisten surmaamisen, hän kirjoitti omassa blogissaan. Räsäsen mielestä oikea tapa hallita kipua ovat hyvä saattohoito ja lääketiede.

 

 Sanat on aseteltava tarkoin, tietää eettisen neuvottelukunnan varapuheenjohtaja, Itä-Suomen yliopiston geriatrian professori Raimo Sulkava.

 

 - Sanotaan nyt vuoden kahden sisään, kun olen näihin asioihin taas enemmän tutustunut ja tätä maailmanmenoa katsellut, niin olen tullut siihen tulokseen, että täysin ei voida eutanasian mahdollisuutta sulkea pois.


Palaa blogilistaukseen