Schildts, Söderströms ja Terhokoti

Kahden yhdistyneen kustantamon Schildtsin ja Söderströmsin kirjallinen johtaja Tapani Ritamäki on Helsingin Sanomien (12.2.2012) mukaan todennut, että jos  kustantamo keskittyy pelkkiin menestyskirjailijoihin ja myyntilukuihin, kyse on kustantamon sijaan Terhokodista.

 

 

Olen yrittänyt pohtia tätä hieman kryptistä lausahdusta. Ritamäki tuskin tarkoittaa, että kustantamosta tulisi kirjailijoiden saattohoitokoti jos uutta kirjallisuutta ei huomioitaisi. Vai tarkoittaako? Vai tarkoittaako hän, että Schildtsin ja Söderströmsin menestyskirjailijat tulisi sijoittaa Terhokotiin? Onko kyse kuolleesta kirjallisuudesta?

 

Aikoinaan Terho Pursiainenkin käytti Terhokotia käsitteenä ilmaisemaan jotain, joka oli muumioitunutta tai kuolemassa. Tai pölyttynyttä. Viittaamatta kuitenkaan suoraan varsinaiseen fyysiseen kuolemiseen.

 

Suuret kustantamot ovat pikemmin suurten sairaaloiden, kuten HYKSin kaltaisia. Itse näkisin Terhokodin vertautuvan pikemmin pieniin kustantamoihin, joilla on notkeutta ja liikkuva toiminta-ajatus.

 

Ritamäen viittaus Terhokotiin kustannustoiminnan yhteydessä on huono analogia. Se osoittaa heikkoa kirjallista ilmaisukykyä. Se mitä Ritamäki olisi halunnut ilmeisimmin sanoa on, että suurenkin kustantamon täytyy uudistua. Ei voi jäädä tuleen makaamaan.

 

Olisi ollut nokkelampaa verrata kustantamoa jäykkyydessään vaikkapa Nokiaan tai Nordeaan. Tie nousee pystyyn, jos keskitytään vain siihen mikä jo osataan ja mikä tuottaa.

 

Terhokoti edustaa taitoa antaa kuolla kun sen aika on. Tavallaan se on myös kustannustoimintaa, missä kukin ihminen luo vielä uudestaan oman elämänsä kertomuksen. Kuoleminen voidaan nähdä myös luovana hetkenä, jolloin haetaan jotain mieltä siihen mikä on mennyttä.

 

Kyllä, loukkaannuin hieman Ritamäen lausahduksesta. En siksi että Terhokoti sijoitetaan väärään yhteyteen. Pikemmin siksi, että kyseinen lause edustaa sitä väärintulkintaa mikä ihmisen kuolemiseen liittyy.  Enkä täysin vieläkään ymmärrä, kuinka myyntilukuihin keskittyminen tekisi kustantamosta Terhokodin.


Palaa blogilistaukseen