Presidenttiehdokkaat ja eutanasia

Eutanasian kannalla vuoden 2012 presidenttiehdokkaista on kaksi, vastaan kolme ja savolaisittain toisaalta mutta toisaalta suhtautuu kolme. Puoluekanta ei selkeästi näyttäisi ennakoivan ehdokkaan suhtautumista. Kysymys on kullekin ehdokkaalle pikemmin henkilökohtainen.

 

 

Selkeimmin arvomaailmasta nouseva kanta on Sari Essayahilla. Hänen mukaansa saattohoitokotien kehittämää hoitomallia tulisi saada osaksi koko terveydenhuoltoa. Hän ei näe eutanasiaa tai avustettua itsemurhaa ratkaisuna kärsimyksen ongelmaan.

 

Myös Timo Soini ja Paavo Väyrynen suhtautuvat kielteisesti. Soini esittää ehdottoman ein ja Väyrynen sanoo, että nykytietämyksellä suhtautuu kielteisesti. Väyrynen jättää kuitenkin mahdollisuuden pohdinnalle.

 

Pekka Haaviston mukaan eutanasia vaatii perusteellista (arvo)keskustelua. Hän toisaalta pelkää, että varakkaammilla on mahdollisuus esimerkiksi etsiä mahdollisuus sieltä missä eutanasia on mahdollista ja siten aiheuttaa eriarvoisuutta.

 

Paavo Arhinmäki panostaisi viime hetkien kivunlievitykseen. Hänen mukaansa ei kuitenkaan voi jättää huomiotta niitä ihmisiä, jotka mielummin kuolisivat kuin kärsisivät.

 

Paavo Lipponen puolestaan ei näe eutanasiaa yleisenä periaatteena hyvänä, mutta samalla hän esittää, että eutanasiasta puhuttaessa tulisi kunnioittaa kärsivän ihmisen omaa tahtoa.

 

Myönteisesti eutanasiaan suhtautuvat Eeva Biaudet ja Sauli Niinistö. Biaudetin mielestä kyse on kuolemansairaan ihmisen kärsimysten pitkittämisen lopettamisesta. Hänen mukaansa eutanasia pitäisi laillistaa mahdollisimman pian.

 

Myös Niinistö esittää pikaista eutanasian laillistamista. Sitä tulisi hänen mielestään edeltää arvokeskustelu.

 

Eutanasia ei varsinaisesti kuulu istuvan presidentin tehtäviin. Lainsäädäntökin on eduskunnan tehtävä. Vaalikoneen tarkoitus on kertoa presidenttiehdokkaan arvomaailmasta. Suhde eutanasiaan voi riippua omakohtaisista läheisten kokemuksista. Se voi olla myös osa yleistä arvomaailmaa.

 

Ainakin osa presidenttiehdokkaista on kertonut vaalikiertueellaan keskustelleensa saattohoidosta (Arhinmäki ja Essayah). Toivon mukaan tuleva presidentti edelleen ollessaan virassaan suhtautuu aktiivisesti kärsimyksen lievitykseen.


Palaa blogilistaukseen