Fentanyylilaastari

Fentanyylilaastarista on kirjoitettu tappavana huumeena ja vanhusten ylilääkitsemisen yhteydessä. Sen oikea ja turvallinen käyttömuoto on lääkkeen tuntevan lääkärin määräämänä tasaisessa syöpäkivussa.

 

Fentanyyliä kuten kaikkia muitakin opioideja voidaan käyttää paitsi syöpäkivun hoitoon, myös huumeena. Julkisessa keskustelussa fentanyylistä on kirjoitettu 100 kertaa morfiinia voimakkaampana aineena. Näinolllen se ainakin kuulostaa erittäin vaaralliselta lääkkeeltä.

 

Fentanyyli on itseasiassa noin 100 kertaa potentimpaa lääkettä kuin morfiini. Annostelu tapahtuu mikrogrammoina, kun morfiinissa vahvuudet ovat milligrammoja. On yhtä vaarallista ottaa 0.5 milligrammaa fentanyyliä kuin 100 mg morfiinia.

Fentanyyli imeytyy varsin nopeasti ja huippupitoisuus saavutetaan nopeasti suoneen pistämällä tai suun limakalvoilta. Siten fentanyyli on ongelmallinen väärinkäytettynä.

 

Fentanyylin käyttö muuhun kuin syöpäkipuun ei useinkaan ole perusteltua. Vanhuksilla imeytyminen saattaa olla heikentynyttä ja lämpötilan vaihtelut ja ihon kosteus vaikuttavat imeytymiseen. Lisäksi on olemassa hyviä tablettimuotoisia lääkkeitä. Pelkkä käytön helppous ei puolla fentanyylin käyttöä.

 

Syöpäpotilaan pitkäaikaisen ja melko tasaisena pysyvän kivun hoidossa fentanyylilaastari on hyvä ja turvallinen hoitomuoto. On hyvä muistaa, että pieni harmittoman näköinen muovilappu (=fentanyylilaastari) vapauttaa vuorokaudessa n 60-100 mg morfiinia vastaavan määrän. Usein tästä syystä vanhukset saattavat olla ylilääkittyjä. Heille saattaisi riittää 5-10 mg kahdesti vuorokaudessa morfiinia.

 

Vahvoja kipulääkkeitä tarvitaan muissakin tiloissa kuin syövän hoidossa. Vaikea luukato tai nivelkuluma saattaa olla niin kivulias, ettei ilman vahvaa opioidia kipua saada kuriin. Samoin on vyöruusun jälkeisen kivun hoito.


Palaa blogilistaukseen