MIELENSÄPAHOITTAJAT

Joku aina pahoittaa mielensä, kun kirjoituksessa otetaan kantaa. Mielensäpahoittaja voi olla asiasta erimielinen. Pahaa mieltä synnyttää myös se, että käsitellään jotain henkilölle tärkeää asiaa sarkastisessa tai ironisessa sävyssä. Mitä syvemmin ihminen on jonkin asian mieltänyt omakseen ja erityisen tärkeäksi, sitä varmemmin hän suuttuu, kun joku vähättelee sen merkitystä.

 

Omista kirjoituksistani pahaa mieltä on herättänyt kirjoitus kuolemaan valmentamisesta. Rohkenin epäillä, ettei valmennus olisikaan vakavasti otettavaa. Aiemmin kirjoitus, jossa epäilin etteivät kaikki saattohoitoa tarjoavat yllä samaan mihin Terhokoti kykenee, nosti julkisen terveydenhuollon takajaloilleen. Mitä te luulette olevanne, oli kommentti. Myös kannanottoni eutanasiaan ovat saaneet aikaan etenkin vahvan fundamentalistis-uskonnollisessa kuppikunnassa närkästystä.

 

Parasta olisi siis sanoa asiat ympäripyöreästi ja kaikki näkemykset sisällyttäen? Olen kieltämättä kirjoittanut joskus tarpeettoman kärkevästi. Siitä anteeksipyyntö. Jokin asia tai hahmo on herättänyt hilpeyttä ja sen purkaminen kirjoitukseen on lopullisessa tekstissä näkynyt ilkeämielisyytenä. Kun luin yritysten visioita, en voinut olla nauramatta ääneen niiden sisällöttömyydelle. Kirjoitin tuolloin: ”Otamme vastuun potilaistamme, toisistamme ja tehtävistämme. Kohtaamme potilaamme ja toisemme huomaavaisesti ja kunnioittavasti.” Tässä oli yksi usein toistuvista arvoista. Ehkä jossain oli mietitty, että ajatus siitä, että hoidamme potilaita vastuuttomasti, emme piittaa meille annetuista tehtävistä ja kohtelemme potilaita tylysti ja tökerösti kuulostaisi liian negatiiviselta.

 

Puolueista kirjoitin: Tulevaisuuden saattohoito on turvattuna, mikäli on uskominen niihin kannanottoihin, joita eri puolueiden edustajat ovat tehneet. Ainakin periaatteellisesti, rahasta ei vielä paljoa ole puhuttu. Siteerasin useita puoluejohtajia, joiden puheenvuoroissa tyypilliseen tapaan kaikki hyvä on mahdollista ja tarpeellista ja jokainen pyrkii sitä edistämään.

 

Instituutioita voi ja saa pilkata. Yksittäisen ihmisen pilkkaaminen sen sijaan on moitittavaa. Kuitenkin erehdyin tämänkin tekemään ja pahoitin henkilön mielen. Tästä olen pahoillani. Ihmiset uskovat erilaisiin mahdollisuuksiin oman onnellisuutensa ja/tai terveytensä saavuttamiseksi. Lääketieteen näkökulmasta voi olla väärin sammutettu, kun lapsi jätetään rokottamatta vanhempien uskomusten ja pelkojen vuoksi, tai lapselle juotetaan myrkyllistä nestettä vain siksi, että vanhemmat uskovat sen auttavan. Vaikka päinvastaisesta on selkeää näyttöä. On hyödytöntä suhtautua alentuvasti tai pilkallisesti ihmisten uskomuksiin. 

 

Vuosi 2018 on nyt loppumassa ja uusi vuosi 2019 alkaa. Nämä blogit siirtyvät nyt uudelle alustalle. Kiitos Terho-säätiölle mahdollisuudesta kirjoittaa näkemyksiäni. Jatkossa halukkaat löytävät kirjoituksia sivuilta www.carpediem.fi.

 

Hyvää Uutta vuotta kaikille !

 

 


Palaa blogilistaukseen