SAATTOHOITO JA SOTE

Voisiko juttua tylsemmin otsikoida? Kukaan ei edes tiedä, mitä näiden kahden yhdistämisessä tulee tapahtumaan. Joskin eräs päättäjiä lähellä oleva taho kertoi, että jotain tapahtuu joka tapauksessa. Joko tämän tai seuraavan hallituksen aikaan. Otetaan ne palaset valmistelusta, jotka kulloisellakin hetkellä tuntuvat parhaiten sopivan agendalle. 

 

Samainen henkilö kertoi, että alun perin siitä piti tulla Teso. Terveys ensin ja sosiaalipuoli siihen perään. Aakkosjärjestys syistä siitä kuitenkin tuli Sote.

 

Saattohoitoa toteutetaan nykyisin sekä terveydenhuollon että sosiaalitoimen puolella. Terveydenhuollossa sitä toteuttavat sairaanhoitopiirit, kunnat, kolmas- ja yksityissektori. Koulutusta puolestaan toteuttavat yliopistot, ammattikorkeakoulut, opistot, säätiöt, yhdistykset, yksityiset koulutusyritykset, kesäyliopistot … jne.

 

Eri organisaatiot laativat hoitoketjuja ja – polkuja, joita pitkin tai joista kiinni pitäen kuolevat etenevät. Toisinaan nämä polut hämmentävästi muistuttavat organisaatiokaavioita, joissa vaikeinta on tietää mistä laatikosta kaavioon hyppää sisään.

 

Mahdollisessa maailmassa (Sote) meillä kuitenkin on maakunta tai vastaava, joka kertoo kuka pääsee mukaan tähän laatikkoleikkiin. Oletetaan, että putkahdat sisään syöpädiagnoosilla. Ensimmäinen laatikko on erikoissairaanhoito (jos sellaista nimikettä vielä käytetään), missä tehdään taudin määritys ja toteutetaan hoito. Mahdollisesti valinnanvapaus voi antaa useamman laatikon, mihin asettua.

 

Valitettavasti tauti ei ollut parannettavissa, joten sinun tulee seurata organisaatiokaavion nuolta seuraavaan paikkaan. Riippuu siitä, oletko A, B vai C kansalainen menet eri paikkaan. Nämä aakkoset eivät tarkoita arvoasi yhteiskunnassa vaan ongelmiesi vaikeusastetta. Tai ei oikeastaan pelkkää vaikeutta, vaan myös sitä millä tavalla kärsit.

 

Soten myötä tuleva valinnanvapaus ei koske todennäköisesti kuolinhoitoasi. Voit ehkä saada palvelusetelin, mutta kaikkia palveluja tarjoavia paikkoja pyritään integroimaan eli tuomaan samaan yhteyteen. Valinnan mahdollisuudet saattavat pienentyä.  Jos olet riittävän iäkäs tai toimintakykysi merkittävän alhainen, saatat päätyä tehostettuun palveluasumiseen jossa sinulle kenties tehdään ennakoiva saattohoitopäätös ja ei-elvytetä päätös valmiiksi.

 

Kuolevien ihmisten hoidon kustannuksista noin 2/3 tulee akuuttihoidosta. Siitä hoidosta, jota annetaan päivystyksissä ja akuuttisairaaloissa sekä sairaankuljetuksesta. Saattohoito on yhteiskunnallisesti paljon parempi vaihtoehto. Usein se on näin myös potilaan kannalta. Vältytään tarpeettomilta ja joskus haitallisiltakin toimenpiteiltä.

 

Soten ja saattohoidon yhteydestä asiantuntijat ovat sanoneet, että suurten sotealueiden myötä saattohoidon järjestäminen tulee paremmaksi ja tasa-arvoisemmaksi. Ihmetyttää vain, ettei asia ole hoitunut sairaanhoitopiirien tai Erva-alueiden kautta? Mistä tulee uusi Sote viisaus? Kuitenkin todetaan, ettei palvelurakenneuudistus itsessään paranna saattohoitoa. ”Laatujärjestelmät ja palveluverkkokuvaukset” parantavat hoidon tasoa ja saatavuutta??

 

Poikansa menettänyt äiti pohti Savon sanomissa ” Olen viime kuukausina miettinyt paljon sitä, miten saattohoidon rooli tulee muuttumaan soten ja valinnan vapauden tullessa mahdollisesti asteittain voimaan. Vai muuttuuko mikään?” Tuoko se lisää resursseja ja osaamista? Enemmän henkilökuntaa?

 

Rakennemuutos voi olla uusi mahdollisuus, voisi Matti Nykänen sanoa. ”Sosiaali- ja terveyspalvelut yhdistetään kaikilla tasoilla asiakaslähtöisiksi kokonaisuuksiksi. Palvelut pitää järjestää niin, että ne ovat oikea-aikaisia, vaikuttavia ja tehokkaita.” Näin sanotaan uudistuksen tavoitteissa.

 

On korkea aika päästä tästä terveydenhuollosta, joka on asiakkaista piittaamatonta, väärään aikaan toteutettua, joilla ei ole vaikutusta ja joka lisäksi on tehotonta.

 


Palaa blogilistaukseen