MIKÄ PÄÄSIÄINEN

Pääsiäisviikko alkaa palmusunnuntaista. Palmusunnuntaina lapset myös virpovat. Palmusunnuntaista alkavaa viikkoa kutsutaan nimellä Hiljainen viikko (myös piinaviikko) ja jokaiselle päivälle on olemassa oma erityinen pääsiäisajan nimi.

 

Maallistuneessa Suomessa pääsiäistä vietetään mämmin, pupujen ja tipujen juhlana. Punaviinin ja lampaanlihan kulutus on runsasta pääsiäisviikolla. Ihan niinkuin jouluna sianlihan ja punaviinin kulutus. Itseasiassa punaviini onkin talvisia juhlapyhiä yhdistävä tekijä.

 

”No nyt ne sotkee Jeesuksen jo jouluunkin” kuulin kerran sanottavan. Loogisena jatkeena on pääsiäisen lisääminen niihin juhliin, joissa kirkkokin on mukana. Suuri osa ihmisistä tuskin tietää, miksi pääsiäistä alun perin vietetään.

 

Juhlapyhat.fi sivustolla kerrotaan kuinka tämän hiljaisen viikon päivät on nimetty.

 

Palmusunnuntaina virvotaan ja varvotaan. Kävimme puolisoni kanssa myös virpomassa, sillä tuskin se on lasten etuoikeus. Aikuisena töröhattu päässä, naama maalattuna ja noidan vaatteet päällä kuitenkin herätimme lähinnä hilpeyttä. Kukaan ei sanonut ”kuinka söpöjä” ja/tai antanut suklaamunia.

 

Malkamaanantaina etsittiin malkaa toisten silmistä.

 

Tikkutiistain nimen alkuperää voi arvailla. Jos maanantaina etsitään malkaa, niin ehkä tiistaina tökätään tikulla silmään sitä, joka muistelee miksi pääsiäistä alettiin juhlia.

 

Kellokeskiviikosta tulee mieleen Kummelin versio Policen kappaleesta ”Every breath you take”. Jokainen leipä jonka otat, jokainen leffa jonka duunaat, jokaiset portaat jotka väsäät – mä kellotan sua.

 

Kiirastorstai ja Dante. Näin teologisena diletanttina arvelisin että kyse on kiirastulesta. Yhtä älykkäästi päättelisin, että jos päivä olisi Helvetintorstai, kyse olisi Danten seuraavasta portaasta alaspäin.

 

Pitkäperjantai (arkipyhä Suomessa) oli nuorena varsinkin sananmukaisesti pitkästyttävä, koska ihan niin kuin joulupäivänä mihinkään ei saanut mennä eikä ketään tavata.

 

Pääsiäislauantai, hiljainen lauantai tai lankalauantai. Tuota lankaa en koskaan ole ymmärtänyt. Ellei sitten se kytkeydy Sukkasunnuntaihin eli pääsiäissunnuntaihin. Ensin kehrätään lanka ja sitten kudotaan sukka?

 

Toinen pääsiäispäivä (arkipyhä Suomessa) on maanantaina. Ensimmäinen ilmeisimmin on pääsiäissunnuntai. Miksei maanantai ole pääsiäismaanantai niin kuin sunnuntaikin on nimetty. Tai miksei sunnuntai ole ensimmäinen pääsiäispäivä. Loogisuuden puute harmittaa.

 

Saattohoitolääkärin näkökulmasta vuodessa on kaksi kuoleman päivää. Siis sellaista päivää, jolloin lehdistö haastattelee ja tekee juttuja kuolemisesta. Toinen on Pyhäinpäivä ja toinen Pääsiäinen. Muutamaa viikkoa ennen näitä kuolemanjuhlapäiviä toimittaja soittaa ja kertoo saaneensa idean tehdä jutun kuolemisesta. Katselin leikekirjaani, ja huomasin tosiaan erityisesti aikakauslehtien juttujen kertyneen näille päiville.

 

Kaikilla suomalaisilla juhlapäivillä alkaa olla samankaltainen ilme: syödään ja juodaan. Vappuna syödään nakkeja ja juodaan kuohuviiniä (työläisten ja opiskelijoiden juhla??), uutena vuotena nakkeja ja kuohuviiniä (ja ammutaan raketteja), jouluna kinkkua ja punaviiniä (jonkun synttärit??), pääsiäisenä lammasta ja punaviiniä (em henkilön kuolema liittyy jotenkin??) sekä juhannuksena olutta ja silliä.

 

Joka tapauksessa toivotan Hyvää Pääsiäistä!  

 

 


Palaa blogilistaukseen