Resilienssi

… eli joustava palautuvuus äkillisen muutoksen jälkeen. Vaikeistakin asioista voi palautua. Tutkija Mika Niemelä on korostanut, ettei palautuvuus tai pärjäävyys ole yksilön ominaisuus, vaan muovautuu sosiaalisessa kanssakäymisessä. Siihen kuuluu myös avun pyytäminen, kun sitä tarvitsee.

 

Sellaisia tilanteita, missä palautuvuutta tarvitaan, ovat mm työstressi, läheisen kuolema, tai muu arkea muuttava asia. Suuret muutokset järkyttävät arjen tasapainoa. Kyky palautua ei tarkoita unohtamista tai asioiden sivuun laittamista.

 

Läheisen kuolema on tapahtuma, joka muuttaa alkuun elämän prioriteetit täysin. Varsinkin jos kuolema tulee nopeasti ja odottamatta. Alkuun voi olla vaikea edes ymmärtää, kuinka ihminen, joka oli vierellä äsken, on nyt kuolemassa, ja kohta kuollut. Resilienssi on kyky palautua takaisin elämään, josta kuollut läheinen on poistunut.

 

On monia tapoja reagoida elämänmuutoksiin. Reaktiot voivat hidastaa tai nopeuttaa palautumista. Jos on ollut aikaa valmistautua muutokseen, on kulunut aika usein tehnyt tulevan muutoksen helpommin sulatettavaksi. Reaktiotapoihin vaikuttaa oma persoonallisuus ja opitut tavat hoitaa asioita. Palautumisessa myös muilla ihmisillä on suuri merkitys.

 

Mielenterveyden keskusliiton mukaan resilienssi rakentuu oman selviämishalun varaan, omien voimavarojen tunnistamiseen ja käyttöönottoon sekä avun hakemiseen läheisiltä tai viranomaisilta. Tällainen henkilö pitää itseään selviytyjänä, ei uhrina. Hän auttaa toisia ja saa heiltä vertaistukea. Resilienssi on siten usein vastavuoroisuutta. ”Voin auttaa ja ottaa apua vastaan”.

 

Minun on vaikea ottaa vastaan myötätuntoa. Silti avun vastaanottaminen voi olla helppoa. Kysymys on tavasta, jolla avun voi ottaa vastaan. Uhrina oleminen synnyttää usein syyllisen hakemista ja katkeruutta. Silti ensi reaktio voi olla että tämä on väärin, enkä selviä tästä. Voimien löytyminen ja itsensä selviytyjänä pitäminen saattavat tulla alkureaktion jälkeen joskus hieman myöhemmin.

 

Mieli työskentelee monin tavoin. Olen itse nähnyt unessa kuolevan läheiseni nousevan sängyn reunalle ja sanovan, että minä vain pelleilin. En minä kuolekaan. Tuntemani henkilö kertoi nähneensä unen, missä kuollut läheinen ilmaantui yhtäkkiä elävänä. Henkilö kertoi suuttumuksesta, joka syntyi siitä että kuollut oli laittanut hänet suremaan turhaan koska ei ollutkaan kuollut.

 

Kyse on selviytymiskyvystä. Vaikeissa tilanteissa kannattaa panostaa myönteisiin tunteisiin, koska ne auttavat meitä toimimaan, avaamaan ajatuksia ja saamaan apua (Suomen mielenterveysseura). Myönteiset tunteet saattavat tulla fantasioissa tai unissa. Ne eivät tarkoita sitä, että ollaan iloisia ja positiivisia eikä surra. Ne tarkoittavat mahdollisuutta myönteiseen minäkuvaan ja itseluottamukseen sekä kykyyn tehdä suunnitelmia ja ratkaista ongelmia. 


Palaa blogilistaukseen